hEppY New YeAR 2012......

hEeeLLLoooooooo...de orang tak??? mesti la ade kan, kalau tak ade, sape lak yang tgh dok bace entry aku skg ni kan.....betol tak??? anywy, thanks a a lot la kan coz still setia utk singgah2 n nak dengo aku membebel kat blogie aku ni..huhuhu...

as u all know la kan...ri ni (31-12-2011) is the last day utk tahun 2011...esok dah masok tahun baru kan....tahun 2012....pejam celik, pejam celik2, pejam then celik balik dah habis dah tahun 2011... tahun 2011 ni byk gak la cerita pahit, manis, masam, kelat and tawar dalam life aku... dari aku kena stay kat hoste, pindah ke rumah sewa, keje...sume de... dalam tahun ni jugak la aku dapat kenal ramai orang... merantau... sume sekali ade...repakej...hahhaha...tp ape2 pon, the past, let it go...right???

bila masok tahun baru jek, mesti ramai dok tanye soklan yg same kan kt sume orang.. "pe azam tahun baru??".... adeih....ni yg den lomah ni kalau de yg tnye pasal azam ni... bagi aku, azam aku same jek cam tahun2 lepas....pe azam aku tahun lepas ek??? nak tahu??meh sni aku listkan..........

nak belajar untuk dapat Den List....
nak gemokkan badan....huhuhu.....
nak happy kan sume org kat sekeliling aku....
nak setia dalam perhubungan...mesti la with my teddy temok ucuk....
tahun ni aku rase nak bagi birthday gift kat sume kenalan rapat aku...as what my sis call me "santa clous"...kuang3


aku rse itu je kot...huhhuhu.....adeh...tibe2 ley tak tahu lak nak membebel ape lagi kat entry ni....

hurm...aku rase sampai sini je kot untuk entry aku kali ni....huhuhuh....



SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012.........







welcome

hai...hai....salam perkenalan you all...thank you soooo muuuccchhh la kan coz sudi gak nk singgah kat this my official blogie....soooo soey okey if my blogie is not toooo cute or nice like others blogger.... tapi ni kira ok la kan dari tak ade...right???


haaaaa... if dah singgah tu, don't forget la kan untuk tinggalkan jejak you all okey.... don't forget la kan to leave comment kat shoutboz kat tepi tuh...penat je taw letak kat situ if korang tak nak commnet....sedey taw...sob sob sob T_T....haaaa...kan dah menanges dah...ayok x tak tahu...huhuhuh...bek cepat pujuk...hahahahaha

okey la yek...x mo membebel banyak-banyak kat sini...kalau nak dengar owner blogie ni membebel panjang-panjang, rajin-rajin la singgah kat my lovely blogie ni okey...huhuhuh

hope you all enjoy reading my blogie..... love u damn much la......mmmmmuuuuuuuuaaaaahhhhhh!!!!!!!!!!


baby i love you

Helloooooo............... eh korg nk g mne 2??? tnggu la skjb.. ni aq nk membebel sikit ni... (sikit ke???) tnggu la skjb... dgo ni aq nk membebel ni...klo x nak dgo, x mo kwn... (ececeh, men ugut2 lak..cepuk jgk kang bdn ni...hahaha)...ok.. dah ready nk dgo aq membebel ke blom??? (aisey...meleweh la plk...cpt la membebel...!!)...huhuhu..ok ok...ni aq nk story mory siket kt korg psl my teddy temok ucuk yg soooo jahat...(jahat sebab pe ek???) jahat la weyh...klo korg nak tw, die 2 pencuri...(hah!! pencuri??)..iye lorh...jahat sungguh that guy la coz dh curi my hati....hahahaha... (cop2..spe temok ucuk 2??) how dare u all ley tnye lg spe temok ucuk aq 2...kan aq dh letak pic die kt sidebar tepi 2...mahluk bernama MUHAMMAD HANAFIAH BIN MACHIK....(ooowwwwhhh...itu olang ka??)

haaaa...itu olang la...ni aq nak cite siket psl MY TEDDY TEMOK UCUK aq sorg ni.....siiiyeeessss la der aq ngaku aq syg sgt2 kat mamat ni smpai ley jd gile woooo....die ni keje kat 1 tmpat keje aq kat TNS... mle2 kenal x de perasaan pe pon.... tp nth cmne nth n ble mse nth die curi hati aq ni...adessss...korg tgk 2...jahat kan die... curi hati aq senyap2 jek... and on the same time, aq lak ley tersayang kat die ni lebey...tibe2 jek aq rse cemburu tgk die dgn gurl len...haiiyyooooo....panas mendidih tw hati ni ble tgk die dgn gurl len..cm nak pecahkan kple gurl 2 pon de gak time 2...tp nasib bek la den ni panyabo..hahahahah

23 oktober 2011.. nth knpe ek, aq ley jd mrh sgt kt die sbb 1 bnde yg mmg wt aq pnye darah mengelegak smpai termometer pon x ley nak detect suhu kepanasan hati aq....dh la time aq mrh die 2, ley plk kan die wt lek lek tenang jek..siap wt lawak lak dgn aq...ish!!!! sabaw je la....tp hati aq yg panas 2 ley jd sejuk tp beku lebey sejuk dr suhu kat kutub selatan 2 ha ble die ckp.... "abg tw abg slh..maafkn abg ye syg..abg syg sgt2 kay syg..abg dah lme dh nk ckp, tp x de kesempatan...klo boley, abg nak amek syg jadi isteri abg...."...walaweyh...mau tumbang aq rse time 2 weyh....huhuhu...tp mle2 aq igtkn die men2 je kot....soo..aq wt wt x tw je la...


26 oktober 2011....haaaa...ni yg klakar...dh dok 1 opis...g n blek keje, nek kereta yg sme...tp ley plk dok men msg...gile la..sje je nk mghabiskn topup kan....tp yg best sgt2 n pnoh bmkne la kan ble die purpose aq...wlopon x de la romantik mne pon...tp ade aq kesah....yg pnting..last2 die berani bgtw kat aq "AKU CINTA PADAMU"...walaweyh...



tp siyes la weyh...die ni tol2 sabaw dgn peragai aq yg cepat emo ni...ble aq mrh die, x pernah pon die nak mrh aq blek...die diam jek...alahai..kecian plk kdg2 aq tgk die 2...tp, ble aq mrh die, die ley lak wt lawak la plk...hurm....x jadi ape..makin angin hati aq..tp senyuman die 2 ley wt hati wa cair woooo...adessss...adessssss... mmg x jadi ape la weyh....

for the siyes part la kan....he always said yg die nak jadikan aq isteri die yg sah...perh...biaw bonar...iyo lah.... die 2 beriye-iye sgt nak bwk aq jmpe mak die..adesss..adesss...sogan la den weyh....eceh..sogan konon...pdhl hati kte mau..huhuhu....mengatal jgk ko ni kan cik fieda oiiiii...

adesss..pe lg ek aq nk membebel kat korg????dh x de rsenye kot....aq jz mntk korg doakan kami kekal bahagia ye smpai ke akhir hayat kami...tw2...sumpah la weyh aq x kan cari yg len dah...aq janji akan setia...you are never be repalce la encik hanafiah...janji!! (dgn muke yg cukop siyes dah ni)


alahai...msti korg sume rse cm nak termuntah darah purple kan ble dok dgo aq membebel ni n bergeli-geli jiwang ni....hahahah...ade aq kesah...korg kne dgo jgk...hahahahah...soey la kwn..peace yoooo...



first pic aq dpt amek bsme die...mke msing2 nak lepak je kan....eh op coz la...time ni dh kol 10 mlm kot...bru nk blek keje dr hotel puteri pasific jB....mau x lepak weyh...tp like sgt2 la kan..akhirnye dpt gak bgmbo dgn my temok ucuk ni..huhuhuhu


on his 30th years bday...31 oktober 2011. faktor usia bkn halangan kan...yg penting hati meyh....aq ske tgk pic ni cz my temok wearing baju kemeja yg aq belikan as his birthday gift..aq sje je bg awal baju 2 cz takot tlupe...igtkn die x nak pkai..tp x sngke lak yg die pkai mse hari bday die...aloloh...tersentuh hati den....


pic ni mse first time aq dpt kuo date dgn my temok ni..ye la..slme ni masing2 bz keje kan...huhuhuh..tp sedey la cz mlm 2 is the last nite aq kt jB...sok nye dah blek kluang dh...Sob3...




first pic yg aq edit utk die...sweet x???bek korg ckp sweet klo x, aq tombok mte korg smpai lebam...nak x ckp sweet???? haaa...like that..syg korg...huHuH...


----> THE END <----




SAYA MENUNGGU SEORANG WIRA BUKAN LELAKI LEMAH

Sebagai seorang muslimah, korang mesti berharap agar dapat seorang suami yang menyenangkan hati, kan. Seorang yang dapat melindungi dan mengarahkan korang menuju redha Allah SWT. Betul tak? Berikut merupakan ciri2 calon suami yang dicadangkan dalam penjelasan berikut:

1. Seorang Jujur dan Terus Terang
Dari awal pembawaan ini harus dipastikan dahulu, apakah dia adalah seorang lelaki yang jujur atau sebaliknya. Dari mukanya dapat dinilai seorang jujur atau tidak. Dari cara dia berkata-kata juga dapat ditentukan apakah dia seorang yang jujur atau tidak. Sejak awal korang harus peka dengan sifat ini kerana kejujuran seorang lelaki adalah hal yang sangat jarang2 berlaku untuk masa kini. Apabila dia memang orang jujur, dia tak hanya akan mengutarakan kebaikan-kebaikannya selama ini, namun juga kelemahan dan keburukannya ketika akan melamar korang.
2. Menghormati Wanita
Di mata wanita, tentu wanita yang matang, bukan wanita muda, juga wanita yang telah bersedia untuk berkahwin, mendambakan seorang lelaki yang ideal dan sangat sederhana. Dia hanya perlu seorang lelaki yang mampu membuat wanita selesa, membahagiakan secara batin dan kata2. Memiliki sikap hormat, tak merendahkan, tak juga melecehkan meskipun dia lelaki cerdas dan lebih memiliki kemuliaan yang lain. Seorang lelaki yang benar2 tahu bagaimana memperlakukan seoang wanita. Menghormati secara profesional dan tak berlebihan. Dia memandang wanita bukan sebagai objek seks, namun menghormatinya dengan baik.
3. Seorang Lelaki Yang Tegas
Tegas bukan bererti keras kerana ketegasan tak perlu ditunjukkan dengan kekerasan. Wanita akan lebih 'tunduk' dengan lelaki yang tegas, mampu mengambil keputusan, percaya diri, sangat konsisten dengan keputusannya. Dia dipilih untuk menjadi suami yang mampu membuat keputusan bagi keluarga. Semasa dia menjadi seorang pemimpin rumah tangga dia tak dapat mengambil kira semua kepentingan. Dia harus memiliki keputusan sendiri dan harus komitmen dengan keputusan2 yang dia buat.
 
4. Lelaki Yang Tidak Malu Untuk Minta Maaf
Seorang lelaki memang dikenali sebagai  yang keras kepala dan tak nak minta maaf. Meskipun sudah jelas telah melakukan kesalahan, tak ramai lelaki yang dengan rela hati mengatakan "Abang minta maaf, abang bersalah...". Ego mereka sangat kuat sehingga menghalangi kerelaan meminta maaf. Bahkan pada keadaan tertentu, kadang kala meminta maaf akan dilakukan bila dah takde pilihan. Lelaki jenis ini akan membuat wanita bertahan dan mendambakan menjadi pendamping hidupnya. Sayangnya para lelaki muda dan bujang jarang memiliki sikap seperti ini. Lelaki jenis ini biasanya sudah berkeluarga sehingga susah atau bahkan tak mungkin untuk mendapatkan cintanya.
5. Cerdas, Menguasai Banyak Hal
Sifat ini akan mengundang kekaguman para wanita kerana wanita selalu sahaja mempunyai banyak persoalan yang nak diketahui. Setiap kali bertanya, dia selalu dapat menjawab. Jawapannya tak hanya beberapa perkataan sahaja, tapi dah cukup untuk membuat korang terpesona. Meskipun tak memiliki ketampanan luar biasa, lelaki jenis ini banyak peminatnya. Kepintarannya cukup membuatnya mampu menaklukki hati para wanita.
Namun bila ternyata tak pandai menguasai banyak hal, seorang lelaki juga cukup dikagumi apabila dia mahir dalam satu bidang tertentu. Kemahiran dan kecerdasannya pada bidang tertentu sangat dihargai oleh kaum wanita.
6. Mampu Beradaptasi
Kemampuan beradaptasi dengan orang baru, keluarga baru dalam lingkungan baru juga menjadi nilai tambahan karakter seorang calon suami yang baik. Saat ijab kabul ditunaikan, suami akan tinggal di rumah keluarga isterinya buat seketika. Bila dia tak dapat membawa diri, kemungkinan besar dia hanya duduk terdiam di satu sudut atau mungkin lebih memilih untuk menyendiri di bilik tanpa mahu keluar. Seorang lelaki baik seharusnya memiliki kemampuan beradaptasi. Bijak membuka sebuah perbincangan dengan siapa pun. Sehingga perkataannya tak berlebihan tetapi selalu mudah difahami.
7. Berani
Inilah sikap yang paling disukai, iaitu keberanian. Keberanian ini lebih kepada sebuah sikap positif yang didorong oleh mental yang kuat. Apabila mendapat tekanan hidup, dia mampu untuk melawan dengan  kekuatan mental dan fizikal yang dia miliki. Dia berani untuk menjadi diri sendiri dan selalu membela kebenaran. Ketika dia memutuskan untuk melawan suatu kezaliman, dia sudah mempertimbangkan segala sesuatunya dengan matang. Bukan hanya sekadar bangkit tanpa perhitungan.
8. Berjiwa Besar
Lelaki yang berjiwa besar adalah seorang yang tak mudah menyimpan dendam dalam hatinya. Lapang dada dalam menerima kekurangan pasangannya, dan selalu memaafkan apabila memang dia dituntut untuk memaafkan seseorang. Dia sangat sedar bahawa setiap orang diciptakan tak sempurna, namun setiap makhluk memiliki kekurangan satu sama lain. Sehinggakan dia menyedari beberapa kekurangan pasangannya, dia tak menuntut lebih dan lebih memilih sikap menerima seadanya.
9. Kelak Bila Menjadi Suami
Apa yang dikemukakan di atas adalah ciri2 calon suami yang mungkin boleh dikenali dengan perkenalan. Namun bagaimana halnya kalau setelah berkahwin segalanya berubah? Korang dapat mengenali apakah suami korang nanti berubah atau tak, dengan cepat.
Suami bukan komander perang dan bukan juga bos, main perintah sesuka hati, caci maki selancar sampah di longkang. Bukan. Bukan macam tu. Suami adalah seorang teman hidup untuk suami. Dia adalah seorang yang dirindui dan dikagumi. Selalu ditunggu dan dialu-alukan. Sehingga pada dasarnya dia adalah seorang yang keras dan tegas, namun ketika berinteraksi dengan orang lain, lebih2 lagi dengan isteri dan anak-anaknya, dia harus bersikap lembut agar mereka tak jauh dan berpaling. Sikap lemah lembut ini merupakan rahmat dari Allah SWT sebagaimana kalam-Nya ketika memuji Rasul-Nya yang mulia.
-Ya Allah Aku Tak Ingin Sendiri


Wanita Cantik Tidak Masuk Surga....

‎*`• ...* ♥ (¯`*•.¸*♥*¸.•*´¯) ♥ *.... •´* ......♥ WANITA CANTIK TIDAK MASUK SURGA(¯`*•.¸*♥*¸.•*´¯)♥ بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Seorang anak gadis buru-buru masuk rumah dengan wajah yang amat cemberut. Ibunya bertanya-tanya, karena tidak biasanya anak itu berwajah muram. Maka didekatinya anak gadis itu, dan di tanya : "Ada apa sih kok tidak seperti biasanya. Ada apa di sekolah, apa kamu dimarahi bu guru ?". 

Anak itu menjawab: "Tidak ada apa-apa". 

Ibu: "Tidak ada apa-apa bagaimana? Katakan nak, aku ini ibumu!". 

Anak: "Aku mau tanya sama ibu. Ini soal penting banget. Apakah kecantikan wanita itu sesuatu yang diharamkan?". 

Ibu: "Tentu tidak. Siapa yang berkata begitu kepada kamu?". 

Anak: "Hari ini ada ibu guru baru. Tampaknya dia dari kelompok aktivis keagamaan. Dia berbicara tentang kecantikan wanita. Katanya kecantikan wanita adalah peralatan setan untuk menyesatkan kaum laki-laki, wanita yang beriman tidak wajib cantik dalam segala hal, orang selalu memperhatikan kecantikannya dialah penolong setan dan tempat kembalinya adalah Jahannam, seburuk-buruk tempat kembali". 

Ibunya sangat terkejut mendengar kata-kata yang aneh itu, lalu menjawab: "Anakku sayang ! Kecantikan itu adalah salah satu nikmat dari Allah yang banyak. Allah itu cantik dan menyukai kecantikan. Dialah yang menyempurnakan wanita dengan kenikmatan cantik. Cantik bukanlah bencana dan bukan jalan menuju neraka. Kecantikan itu sama seperti nikmat-nikmat Allah yang lain. Dengan kenikmatan itu Allah menyempurnakan hamba-Nya untuk tujuan kebaikan dan kedamaian". 

Anak: "Bagaimana bu ?". 

Ibu: "Kecantikan itu seperti uang yang keberadaannya dibutuhkan oleh manusia. Sungguhpun begitu, orang tidak boleh sembarangan membelanjakan uangnya dengan sesuka hati. Uang itu harus dibelanjakan untuk kebaikan, dan tidak boleh untuk hal-hal yang buruk dan merusak. Artinya, uang itu halal. Tetapi cara me-manfaatkannya itulah yang mendatangkan pada ke-haraman, menjadi jalan menuju neraka. Kecantikan ... Ya seperti itu". 

Anak: "Ibu, kalau begitu kecantikan juga bisa menjadi jalan ke surga, bukan jalan ke neraka ?". 

Ibu: "Ya, kecantikan adalah jalan menuju surga. Jadilah kamu wanita yang cerdas dan beriman, yang menggunakan kecantikannya untuk kebahagiaan suami, untuk menguatkan cinta suami dan isteri, untuk mengarahkan pandangan suami hanya kepada kamu, menjauhkan fitnah murahan di tengah-tengah orang yang tidak halal. Di situlah kecantikan menjadi salah satu nikmat yang paling dicintai Allah". 

Anak: "Kalau begitu, bagaimana dengan apa yang dikatakan bu guru baru itu ?". 

Ibu: "kata-kata bu guru itu adalah kata-kata bersayap, tidak semestinya keluar dari seorang muslim yang menghargai kenikmatan Allah. Bukankah setiap manusia itu seharusnya menjadikan nikmat Allah untuk beribadah ?". 

♥!♥ !! ♥!!♥ ' ♥..♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥‌♥♥ !"♥♥!♥ ♥ ♥ ♥ 

Begitulah seharusnya nikmat Allah diberdayakan. Siapa yang memberdayakan nikmat Allah sesuai dengan kehendak-Nya, maka Allah akan menambah kenikmatan itu lebih banyak lagi. Maka berbahagialah para wanita yang dianugerahi fisik yang sempurna. Nikmatilah kecantikan Anda bersama orang yang halal untuk menikmatinya.

 ღ☆ღ*¨*¤*ღ☆ღ*¨*¤.¸¸::♥: Hamba ﷲ :♥::.¸¸.¤*¨*ღ☆ღ¸.¤*¨*ღ☆ღ ♥!♥ !! ♥!!♥ ' ♥..♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥‌♥♥ !"♥♥!♥ ♥ ♥♥ ♥♥ 

-------------------GIRLS---------------------
 ---------------are like apples----------------
 ----------on trees. The best ones----------
 --------are at the top of the tree.---------- 
-----The boys don't want to reach--------
 -----for the good ones because they-----
 --are afraid of falling and getting hurt.-- 
Instead, they just get the rotten apples
 --from the ground that aren't as good,--
 -but easy. So the apples at the top think 
-something is wrong with them, when in 
----reality, they're amazing. They just---- 
-----have to wait for the right boy to-----
 --------come along, the one who's--------
 ------------- brave enough to---------------
 ------------------climb all---------------------
 ----------------- the way---------------------
 -----------------to the top-------------------
 ----------------of the tree.------------------ 


              ♥ ♥ '♥ '. ♥ '♥ '. ♥ ' ».................. ♥
.............. ♥♥             ♥



♥Ya... ALLAH ..
I Want To Be A Perfect Muslim



.¤*¨¨*¤.¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸.
\¸..Allahu Akbar.¸¸.
.\¸.¤*¨¨*¤.¸¸.¤*¨¨*¤.
...\
☻/...
/▌....
/ \......


 

Betapa Berharganya Seorang Wanita

 Ketika Tuhan menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Tuhan???"

Tuhan menjawab,"Sudahkah engkau melihat setiap detail yang telah aku ciptakan untuk wanita?" Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".

Malaikat menjawab dan takjub,"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!

Tuhan menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".

Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,"Tuhan, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?"

Tuhan menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."

"Untuk apa???", tanya malaikat.

Tuhan melanjutkan,"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan,kerisauan,cinta,kesepian, penderitaan,dan kebanggaan,serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.

Dia dapat mengatasi beban lebih baik dari lelaki,dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis, menangis saat terharu,bahkan tertawa ketika ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya,dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.

Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,tapi dia mampu mengatasinya.Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.

Allah S.W.T berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia, namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya,sosok yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."

"CINTANYA TANPA SYARAT. HANYA ADA SATU YANG KURANG DARI WANITA,DIA SELALU LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA..."

Wallahu'alam..............



‎10 Sifat Calon Suami Yang Baik

Jika anda seorang wanita, carilah lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.
Jika anda seorang lelaki, jadilah seorang lelaki yang mempunyai sifat-sifat berikut.

1. Kuat amalan agamanya. Menjaga solat fardhu, kerap berjemaah dan solat pada awal waktu. Auratnya juga sentiasa dipelihara dan memakai pakaian yang sopan. Sifat ini boleh dilihat terutama sewaktu bersukan.

2. Akhlaknya baik, iaitu seorang yang nampak tegas, tetapi sebenarnya seorang yang lembut dan mudah bertolak ansur. Pertuturannya juga mesti sopan, melambangkan peribadi dan hatinya yang mulia.

3. Tegas mempertahankan maruahnya. Tidak berkunjung ke tempat-tempat yang boleh menjatuhkan kredibilitinya.

4. Amanah, tidak mengabaikan tugas yang diberikan dan tidak menyalahgunakan kuasa dan kedudukan.

5. Tidak boros, tetapi tidak kedekut. Tahu membelanjakan wang dengan bijaksana.

6. Menjaga mata dengan tidak melihat perempuan lain yang lalu lalang ketika sedang bercakap-cakap.

7. Pergaulan yang terbatas, tidak mengamalkan cara hidup bebas walaupun dia tahu dirinya mampu berbuat demikian.

8. Mempunyai rakan pergaulan yang baik. Rakan pergaulan seseorang itu biasanya sama.

9. Bertanggungjawab. Lihatlah dia dengan keluarga dan ibu bapanya.

10. Wajah yang tenang, tidak kira semasa bercakap atau membuat kerja atau masa kecemasan.




Aku yang berjalan dengan mencintaimu,
dengan cinta dalam hatiku,
kau yang kucintai dengan rasa,
yang aku miliki sekalipun kutahu cinta kita,
sulit untuk diperjuangkan saat ini, 
dia yang memang telah memiliki secara ragawi,
tapi tak pernah dapat merengkuh hati ini,
menatap sedih dengan kehidupan yang harus dijalani,
cinta segitiga yang penuh dengan likuan jalan,
ada air mata, ada luka, ada takut, ada kecewa,
bercampur aduk,
antara cinta, kasihan dan pengkhianatan,
sampai akhirnya,
entahlah aku hanya mampu tertunduk diam dalam keheningan,
tanpa harus berkata apa-apa,
dan hanya bisa ucapkan aku hanya mampu menjalaninya,
suatu saat akan memutuskan dan smoga indah pada akhirnya,
cinta dalam hati menjadi ukiran indah dalam diri...




♥ Dia melukis kekuatan melalui masalah ~
♥ Dia tersenyum saat tertekan ~
♥ Dia tertawa saat hati sedang menangis ~
♥ Dia tabah saat dihina ~
♥ Dia mempersona kerana memaafkan ~
♥ Dia mengasihi tanpa balasan ~
♥ Dan Dia bertambah kuat dalam doa dan pengharapan Ilahi ~
Cinta sejati takkan pernah sanggup untuk diungkapkan,
Meskipun lewat lagu atau lewat puisi,Cinta sejati tak mudah untuk dilukiskan,Melalui sebentuk langit biru atau segarnya udara pagi,Cinta sejati takkan pernah beranjak pergi,Meski masanya sirna dan ceritanya tak lagi memutih,Cinta sejati tak mudah untuk digoyah,Walau godaan menderu dan kenikmatan dunia mengimaji,Hingga esok tak ada lagi,Sejak terasa waktu pertama,Hingga dunia menjadi abadi,Takkan berubah semua di hati...



Kasih, semarak syg pernah ku rasakan,
semua mimpi yg selalu ku harapkan,ada pada mu yg selalu ku tunggu,kau bawakanlah mimpi-mimpi ku..Kasih, segala kenangan yg masih tersimpan,memori suka duka dan impian,yg kita bina kekal selamanya,selagi nafasku hela..Kasih, kan ku tungu hadirmu disisi ku,biar ku rebah, biar berubah,waktu yg berlalu..Kasih, semua rintangan akan ku tempuhi,kerna hadirku hanyalah untukmu..



menyesal berkahwin

Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. “Jom la bang tido…”. Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni.

Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape. Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu..

Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la.. Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.

Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.

Arghh,nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal giler kawin…

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..

Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri.. Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket. Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.

Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang… hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade ‘PA’.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.

Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

“Buat isteriku yang comel dan tercinta..

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi. Then kita solat Subuh sama-sama..Tapi kalu abang tak bangun gak, ayang cubit je pehe abang,abang xkan murka.. Lagi abang sayang ade la..
Buat isteriku yang comel dan tercinta...
Terima kasih kerana jaga makan minum abang. Tengok skarang abang da nak gemok da.  Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu.. Ke memang nak abang jadi gemuk ni? Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek? Jangan bimbang atau ragu okeh, Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..
Buat isteriku yang comel dan tercinta..

Terima kasih kerana tolong iron baju abang. Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju. Jangan risau la nanti abang potong rambut.. Skarang abang dah tak selekeh macam dulu. Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang. Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge”

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!

♥ silalah share atau tag untuk manfaat bersama ♥




♥•.,,.-°-★-*-.,,.-♥•.,,.-°-★-*-.,,.-♥•.,,.-°-★-*-.,,.-♥•.,,.-°-★-*-.,,.-
Ya ALLAH, mengapa wanita sering menangis?Jawabnya: Kerana wanita itu UNIK..Aku ciptakan dia sebagai makhluk istimewa,... KU kuatkan bahunya untuk menjaga anak2nya,KU lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,KU kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,KU teguhkan peribadinya untuk terus berjuang saat yang lain menyerah,KU beri dia naluri untuk mencintai anak2 dalam keadaan apapun,KU kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh rakan,walau disakiti oleh "orang" yang dia sayangiWanita makhluk kuat,tapi jika satu saat dia menangis itu kerana KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.
                                                          ♥•.,,.-°-★-*-.,,.-♥•.,,.-°-★-*-.,,.-♥•.,,.-°-★-*-.,,.-♥•.,,.-°-★-*-.,,.

Yang DICARI ^________^


Yang dicari walau bukan putera raja, biarlah putera Agama.
Yang diimpi, biarlah tak punya rupa, asal sedap dipandang mata.
Yang dinilai, bukan sempurna sifat jasmani, asalkan sihat rohani dan hati.
Yang diharap, bukan jihad pada semangat, asal perjuangannya ada matlamat.
Yang datang, tak perlu rijal yang gemilang, kerana diri ini serikandi dengan silam yang kelam.
Yang dinanti, bukan lamaran dengan permata, cukuplah akad dan janji setia.
Dan yg akan terjadi, andai tak sama dgn kehendak hati, insyaAllah ku redha ketetapan Illahi..

Wahai wanita, ku ingatkan diriku dan dirimu, peliharalah diri dan jagalah kesucian.. semoga redha Allah akan sentiasa mengiringi dan memberkati perjalanan hidup ini.

KETIKA HATI MUSLIMAH ITU TERLUKA


Ketika hati seorang muslimah terluka, ia akan menghapus air matanya dengan imannya..
Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia akan menguatkan hatinya dengan ilmunya 
Ketika hati seorang muslimah terluka,
hati-harinya akan ia penuhi dengan semangat perubahan lebih baik pada dirinya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia menari dalam doa permohonan ampunnya terhadap Rabbnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
wajah kusutnya tetap terlihat indah bagi dunia

Ketika hati seorang muslimah terluka,
bibir merahnya menyimpulkan senyuman untuk hidupnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
matanya basah oleh lembutnya hatinya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
dunia nya terasa akan berlanjut dan ia harus tegar

Ketika hati seorang muslimah terluka,
jiwa lembutnya sampaikan ketenangan pada hati kecilnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
akal dan hatinya hadir untuk menanti kesedarannya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
tangannya ia gunakan seperti kebiasaannya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
tak akan ada perubahan dalam dirinya oleh hal-hal yang tidak berguna

Ketika hati seorang muslimah terluka,
ia gunakan kesedarannya tuk menjaga perasaan orang sekitarnya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
air matanya dijadikan doa untuk keselamatan orang yang melukainya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
jari-jemarinya bergerak untuk tetap menolong orang lain tanpa beban di hatinya

Ketika hati seorang muslimah terluka,
hidupnya tetap menjadi kebahagiaan bagi orang disekelilingnya.

Ketika hati seorang muslimah terluka,
dia tetap meneruskan liku2 hidupnya.

Ketika hati seorang muslimah terluka,
kepercayaan dirinya tetap tak akan pudar..

Ketika hati seorang muslimah terluka, ia dan dirinya tetap menjadi MUSLIMAH…

˙·٠•●❤ Tabahkanlah HATIMU duhai MUSLIMAH disaat dirimu TERLUKA..Anggaplah ujian ini sebagai ANUGERH TERINDAH darinya..kerana Dia ingin sentiasa dekat dengan dirimu..InsyaAllah,Allah sentiasa bersama2 denganmu..❤●•٠·˙
❤✫•°*”☀”*°•✫❤✫•°*”☀”*°•✫❤✫
•°*”☀”*°•✫❤✫•°*”☀”*°•✫❤

ANDAI MAHU MENERIMA CINTA ADAM...


1. Jgn dilihat pada kereta mewahnya semata-mata..lihatlah pd aktiviti malamnya..andai liar hidupnya tika malam menjelma..fikirlah sebaiknya andai mahu menerima..kerna maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba..khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah.. 2. Jgn dilihat pada pakaian berjenama semata-mata..lihatlah pada bahagian kakinya..andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola..fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima..kerna aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri.. 

3. Jgn dilihat pada tampan paras semata-mata..lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara..andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah..fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya..khuatir pabila bersama kelak..kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan.. 

wallahualam...sekadar p'kongsian..:)

ஜ♥(¯`•.¸ღ MAHABBAH CINTA ღ¸.•´¯)♥ஜ♥


Duhai kamu yang tercipta dari tulang rusukku….
Di belahan Bumi manapun kamu berada. Bagiku kau bunga, tak mampu aku samakanmu dengan bunga terindah sekalipun. Bagiku manusia adalah makhluk yang terindah, tersempurna, dan tertinggi.

Bagiku dirimu salah satu dari semua itu. Jangan pernah biarkan aku menatapmu penuh, kerana ia akan membuatkanku mengingatmu. Bererti memenuhkan kepalaku dengan menginginkanmu.
Berimbas pada tersusunnya gambarmu dalam tiap dinding khayalku. Membuatku inginkanmu sepenuh hati, seluruh jiwa, sesemangat mentari…
Kasihanilah dirimu jika harus hadir dalam khayalku yang masih penuh Lumpur. Kerana sesungguhnya dirimu terlalu suci.

Berdua menghabiskan waktu denganmu bagaikan mimpi tidak berhujung. Ada ingin tetapi tiada henti. Menyentuhmu merupakan ingin diri, meski ujung penutupmu pun tak berani kusentuh. Jangan pernah kalah dengan mimpi dan inginku kerana sucimu kau pertaruhkan.

Mungkin kau tak peduli. Tetapi kau hanya menjadi wanita biasa di hadapanku bila kau kalah. Dan tidak lebih dari wanita biasa. Jangan pernah kau tatapku penuh. Bahkan tak perlu kau lirikkan matamu untuk melihatku. Bukan kerana aku terlalu indah, tapi kerana aku seorang yang masih kotor.

Aku biasa memakai topeng keindahan pada wajah burukku, mengenakan pakaian sutera emas. Meniru gaya para ustaz, meskipun hatiku lebih kotor dari lumpur. Kau memang suci, tapi masih sangat mungkin kau tergugat.
Kerana kau hanya manusia – hanya wanita. Berilah sepenuh diri kepada lelaki suci yang dengan sepenuh hati membawamu ke hadapan Tuhanmu.

Tunggulah lelaki itu menjemputmu, dalam rangkaian khitbah dan akad yang indah. Atau kejarlah sang lelaki suci itu, kerana itu adalah hakmu, seperti dicontohkan oleh Khadijah. Janganlah ada ragu, janganlah ada malu, semua telah terukir di dalam kitab suci.

Bariskan harapanmu pada istikharah sepenuh hati ikhlas. Relakan Allah pilihkan lelaki suci untukmu,
mungkin sekarang atau nanti, bahkan mungkin tiada sampai kau mati….
Mungkin itu bererti dirimu terlalu suci untuk semua lelaki di dunia fana saat ini. Mungkin lelaki suci itu menanti di istana kekalmu, yang kau bangun dengan segala kekhusyukkan tangis doamu. Pilihan Allah tidak selalu seindah inginmu, tapi itu pilihan-Nya.

Tiada yang lebih baik dari pilihan Allah. Mungkin kebaikan itu bukan pada lelaki yang terpilih itu, melainkan pada jalan yang kau pilih, seperti kisah seorang wanita suci di masa lalu yang meminta ke-Islam-an sebagai mahar pernikahannya.

Atau mungkin kebaikan itu terletak pada keikhlasanmu menerima keputusan Sang Kekasih Tertinggi. Kekasih tempat kita memberi semua cinta dan menerima cinta dalam setiap denyut nadi kita.

fieda dengan shawl..... oke x???

ri ni x tw la knpe kn..tpe2 jek fieda terase cm nak pkai selendang@shawl blek la...ey, jgn igt fieda x pernah pkai shawl tw..mse awal2 sem 1 dlu, rajin la jgk pkai shawl...tp skg dh x pkai sbb dok ostel sllu bangun lambat nk g kolej..opppsss!!!1 terkantoi sudah..hihiih...mne x bangun lambat la kn klo kol 4 pg bru nk lelapkan mte..bkn pe assignment dgn projek byk wooo...lg2 la dpt dok kt wing floor yg meriah selalu n tergolong dlm golong BURUNG ANTU...hakhakhak...oke, back 2 the topik..hurm..psl shawl...ni dah dok umh sewa, rsenye de kot mse nk dok belit2 kple ni blek kot..hikhik...tp cam kekok la kan..ye lah, dh lme x pkai shawl...cm x pandai la plk....hikhik....ni fieda nak share kt korang pic fieda pkai shawl zaman dolu2..eceh..mcm la dh lme sgt la kan....












hikhik....oke 2 fieda pkai selendang????

ok la...nk lyb youtube..nk bljo blek cmne nk pkai shawl...hakhakhak...

^_^
HANAFIAHMACHIK_FIEDAAHLIT@811031920118.COPYRIGHT.LOVE